Меню Закрити

Матча — супернапій для здоров’я та довголіття

Зелений чай матча — частина багатовікової традиції японської культури. Цей диво-еліксир колись на Далекому Сході вважався священним, а тепер його називають супернапоєм.

Матча роблять із багатого поживними речовинами молодого листя рослини камелії китайської, яке після висушування перетворюють на дуже дрібний порошок. Його тримають далеко від світла та кисню, щоб зберегти яскравий зелений колір і антиоксидантні властивості.

Цей чай містить багато кофеїну: у 1 ч. л. — 68 мг. Але не хвилюйтеся: помірна кількість кофеїну не зашкодить, тим більше в такому корисному напої, як матча, який покращує метаболізм і регулює рівень цукру у крові.

Чим корисний матча?

1. Багато антиоксидантів

Антиоксиданти — речовини, відповідальні за боротьбу з негативними наслідками УФ-випромінювання, а також за запобігання ряду небезпечних захворювань. Антиоксиданти міститься у свіжих фруктах, овочах і темному шоколаді. У одній чашці матча міститься в 5 разів більше антиоксидантів, ніж у будь-якій іншій їжі.

2. Катехін

Зелений чай містить певний набір органічних сполук, таких як катехіни, які є найбільш потужними та корисними серед антиоксидантів. Визнано, що катехін під назвою епігаллокатехінгідрат (EGCg) має антиракові властивості. Вчені виявили, що матча містить у 100 разів більше EGCg, ніж будь-який інший чай.

3. Заспокійлива дія

Протягом тисячоліть зелений чай матча використовувався китайськими даосами і японськими буддійськими ченцями в якості засобу для розслаблення та медитації. Тепер стало відомо, що спокійний стан свідомості пов’язаний із дією амінокислоти L-теаніну, що міститься в листі, яке використовується для приготування матча. L-теанін сприяє продукуванню альфа-хвиль у мозку, що викликає релаксацію без сонливості.

4. Покращує пам’ять і концентрацію

Іншим ефектом L-теаніну є продукування допаміну і серотоніну. Ці дві речовини покращують настрій, пам’ять і підвищують концентрацію уваги.

5. Більше енергії та витривалості

Перш ніж вирушити на битву, самураї та благородні воїни середньовічної Японії випивали матча. Дія чаю може тривати до 6 годин, а завдяки L-теаніну не виникають такі побічні ефекти стимуляторів як нервозність і гіпертонія.

6. Втрата ваги

Як уже згадувалося, у матча набагато більше антиоксиданту EGCg порівняно з іншим зеленим чаєм. Дослідження показують, що катехіни, які містяться в матча, чинять позитивний вплив на індекс маси тіла, зменшують підшкірний жир і обхват талії.

7. Детоксифікація організму

За 3 тижні до збору листя його укривають від сонячного світла. Це призводить до того, що в молодих листочках, які згодом зривають для чаю, запасається дуже багато хлорофілу. Це не тільки надає порошку прекрасний яскравий зелений колір, але й перетворює чай на потужний детоксифікатор, здатний природним чином виводити важкі метали та хімічні токсини з організму.

8. Зміцнює імунну систему

Доведено, що катехіни в матча мають антибіотичні властивості, які зміцнюють здоров’я. Одна чашка цього зеленого чаю містить багато калію, вітамінів A і C, заліза, білка та кальцію. Дослідники також припускають, що поживні речовини в матча мають здатність перешкоджати атакам ВІЛ на Т-клітини людини.

9. Нормалізує холестерин

Досі не вивчено, як вживання матча впливає на рівень холестерину. Однак дослідження різних груп населення показують, що люди, які регулярно п’ють цей напій, мають менше проблем із перевищенням рівня холестерину в організмі.

Як приготувати матча?

Традиційно зелений чай матча готують у спеціальній ємності, що нагадує миску. Також потрібні бамбуковий збивач-щітка та гаряча вода.

Крок перший: просійте 2 ч. л. порошку матча в миску, використовуючи невелике сито.

Крок другий: додайте 600 мл гарячої води (трохи нижче точки кипіння).

Крок третій: збийте, використовуючи бамбуковий вінчик.

Крок четвертий: пийте чай із чаші.

Матча можна підсолодити стевією, коричневим цукром або медом.

Джерело: Natural Living Ideas.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *