Меню Закрити

Імбир – все, що потрібно для здоров”я

Імбир (Ginger ) одне з найбільш вживаних лікарських рослин в світі. Ще 5000 років тому імбир вживали при простуді, лихоманці, стовбняку і проказі. Греки цінили його за здітність поліпшувати травлення. Одночасно його коріння використовуються як лікувальний засіб від різних захворювань та застосовується для схуднення або зниження ваги. Регулярний прийом імбирного кореня стимулює мозковий кровообіг, покращує увагу і пам’ять, що особливо важливо працівникам інтелектуальної праці. Крім того, приправа чудово тонізує.

Регулярне вживання свіжого імбиру допомагає зняти напругу з м’язів, особливо після фізичного навантаження. Дієтологи, лікарі і фітнес-тренери згадують імбир в списку найбільш корисних продуктів. Має унікальний склад, так як крім стандартного набору з рослинних жирів, білків і вуглеводів, в імбирі містяться вітаміни С, В1 і В2, кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, цинк, ніацин, а також практично всі незамінні амінокислоти, що дозволяє цим прянощам живити абсолютно всі тканини і органи організму. Рятує від втоми і крепатури. Дослідження показали, що регулярне вживання свіжого імбиру допомагає зняти напругу з м’язів, особливо після фізичного навантаження. Імбирний чай вирішує безліч проблем: покращує травлення, знімає болі в животі, спазми, покращує обмін речовин. Він чинить відхаркувальну, тонізуючу, зігріваючу, протиблювотну дію.

Імбир зміцнює імунітет і відмінно допомагає при застуді. Класичний рецепт імбирного чаю: відріжте шматочок імбиру 4-5 см завдовжки (на літр води), очистіть і наріжте. Закип’ятіть воду, покладіть в неї імбир і варіть протягом 10 хвилин. Зніміть з вогню і процідіть. Щоб посилити корисні властивості імбиру, додайте трохи чорного перцю, кориці, кілька ложок сиропу шипшини і лимон.

У поєднанні з перцевою м’ятою, квітками бузини чорної і деревієм (у вигляді чаю) імбир знімає сильні болі в животі, нормалізує кровообіг. При вживанні імбирного напою здатний виникнути «ефект внутрішньої грілки», який стимулює обмін речовин, запобігає переїданню, сприяє зниженню маси тіла. Тому рекомендується вживати напій перед їжею. Рецепт приготування імбирного напою простий. Лише потрібно взяти обмитий корінь імбиру (довжиною 4-4, 5 см) і пару зубчиків заздалегідь приготованого часнику. Імбир очистити і порізати часточками. Додати до імбиру часник. Залити нарізаний імбир і часточки часнику окропом (2 л) і дати складу настоятися півтори години. Після закінчення визначеного строку інгредієнти вийняти з настою і готовий чай пити в гарячому або теплому вигляді 4-6 разів у день до їжі за півгодини.

Корінь імбиру позитивно впливає на функції травлення, стимулює виділення шлункового соку, покращує кровотворення і кровообіг. Його рекомендується додавати в жирну їжу, так як приправа сприяє кращому засвоєнню і розщепленню жирів. Вміщені в складі амінокислоти прискорюють перебіг обмінних процесів. Пряність є найважливішим елементом індійської і азіатської кухні. Вона тонізує, надає стравам характерний аромат і смак. Стародавні греки додавали її в хліб.

Жителі Середньовічної Європи приправляли ним різні страви для посилення і відтінення смаку. Часто змішували з мускатним горіхом і кардамоном, використовували мед або лимон. Приправу застосовували при випічці пряників, булочок, кексів. Пряність підсилює аромат чаю, імбирний екстракт застосовували при варінні пива, додавали при консервуванні овочів.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *