Меню Закрити

Кардамон – королівська спеція

Кардамон здавна відомий як райська ягода, а в якості спеції використовують пахуче насіння. В Індії кардамон був здавна відомий, а в європейських аптеках Середнього Віку він був відомий як дорогі ліки.  І дійсно смак кардамона був настільки багатогранний, що важко було повірити, що він належить одній рослині.

Кардамон дуже позитивно впливає на нервову систему, знімає напругу і виводить з стану депресії, стимулює роботу мозку. Недарма цю спецію додають в чай в Індії і Китаї, а в арабських країнах – в каву. Він пом”якшує негативну дію кофеїну і надає напоям благородний присмак. Не дивуйтесь, якщо після обіду в хорошому індійському ресторані вам разом з рахунком піднесуть блюдо з ароматними зернами. Це кардамон, який покращує травлення, надає приємних запах і освіжає дихання.

В кардамоні є кальцій, фосфор, залізо, магній і цинк. Природнього цинку в ньому більше, ніж в інших спеціях. а також вітаміни В1,В2,В3.

Кардамон допомагає видаляти з організму слиз, тому його використовують при бронхітах, простудах, кашлях.  Він входить в склад зборів для кишково-шлункового тракту. Завдяки антисептичним і обезболюючим властивостям кардамон дуже чудовий засіб для полегшення зубної болі, очищення ротової порожнини і дихання. Кардамон виражений тонік тому дуже корисний при фізичних навантаженнях. Коли вживати його окремо чи в поєднанні з корицею і шафраном – покращує роботу серцевого мязу.

Для покращення травлення треба пити чай з кардамону і фенхелю, від ікоти допоможе мятний чай, а при фарингіті потрібно полоскати горло відваром з 0,5 ч.л. кардамону і 0,5 ч.л. кориці, допомагає він і при чоловічих хворобах. Також кардамон використовують для приготування безлічі солодких страв, компотів і киселів.

Кардамон дуже концентрована спеція з різко вираженим ароматом, тому використовувати його в невеликих кількостях – не більше 1/5-1/4 молотих зерен за 1 прийом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *