Меню Закрити

Кориця – святкова спеція

Кориця – це спеція з яскраво вираженим ніжним теплим ароматом.  По англійськи – цинамон, а на хінді  – далчіні – одна з найдавніше відкритих прянощів. Це кора вічнозеленого дерева, яке росте в Індії, Бразилії, Індонезії, Китаї і на Цейлоні, але була відома ще в Єгипті – її використовували для бальзамування. В другому тисячолітті до нашої ери східні лікарі використовували цю спецію як засіб від лихоманки та для жіночого здоров”я.

Корицю додають в овочеві і фруктові страви, в пудинги, солодкі плови, пироги. в святкові напої. Аромат її збуджує уяву і підвищує настрій.

Кориця містить дубильні речовини, ефірні масла, мінеральні речовини калій, залізо, фосфор, магній, кальцій, цинк, вітаміни С, В1, В2, РР, А. Допомагає в будь-якому віці для людей ослаблених і старших. Вона дає сили і підтримує серце.

Кориця дуже хороший засіб для хворого горла, при гриппі, як освіжувач дихання, лікує від мязових спазмів, бронхіальної астми і шкірних захворювань. Для профілактики грипу заварити 0,5 ч.л. кориці кипятком, додати трішки чорного перцю і пити з медом по 1 стакану в день кожні 3-4 години.

Сприяє перетравленню їжі, знімає кольки. При метеоризмі, розладі шлунку, рвоті – 1ст.л. міцного настою кориці приймається через 30 хв після прийому їжі.

Порошком кориці посипають промиті рани і порізи, тому що вона хороший антисептик і містить природнє обезболююче масло – еугенол.

Також кориця пригнічує розвиток сечостатевих хворіб та грибків. Традиційно п”ють її після родів, так як вона викликає скорочення матки. Також покращує притік грудного молока.

Протипоказано приймати в великих дозах при кровотечах і категорично протипоказано вагітним.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *