Меню Закрити

Куркума – природній захист організму

Куркума – одна з найдивовижніших спецій.  В Індії була здавна відома з ведичних часів і використовувалась в релігійних і святкових обрядах, на весіллях і в ритуалах поклоніння Землі, де втілювала плодовитість і життєдайну силу.

В теперішній час з Індії куркуму завозять у 64 країни світу. В Греції її називають жовтим імбирем, а в Азії – зарчава. Вона забарвлює при приготуванні страви в яскраво-жовтий відтінок і має своєрідний тонкий аромат. Можна сказати, без перебільшення, що вона заміняє майже весь вміст домашньої аптечки.

Куркума не тільки містить вітаміни С, В1, В2, В3, але і прекрасний природній антибіотик, який не погіршує стан печінки і шлунку. Навпаки, вона підвищує активність кишкової мікрофлори і сприяє покращенню перетравлення їжі. Ця спеція незамінна при ослабленні після хронічних захворювань чи хворобі, так як має високим вміст заліза, зігріває і очищує кров. Аюрведа відносить куркуму до засобів, які спиняють кров і заживлюють рани. Рекомендується при астмі, цукровому діабеті.

Куркума чистить шкіру і покращує колір обличчя. З неї виготовляють куркумну пасту – 1,5 ч. л. гірчичної олії, 4 ст.л. горохової чи пшеничної муки, 1 ч.л. куркуми. Паста наноситься на все тіло і коли висохне – видаляється розтираючими рухами. В Індії практикують убтан – очищуючий масаж для шкіри, який надає їй здорового зовнішнього вигляду, шкіра стає шовковистою, красивою, еластичною

В осінньо – зимовий період особливо актуальне використання куркуми. Активні інгридієнти спеції мають сильні протизапальні властивості. Полоскання при захворюваннях горла готується з 1/2 чайної ложки куркуми і 1/2 чайної ложки солі на стакан теплої води. Основною йогівською технікою при роботі з запаленням носоглотки є Джала-Неті-Крія.

Куркума не рекомендується дітям до 2 років. Повністю вилучити її з раціону слід пацієнтам із такими хворобами, як жовчнокам’яна хвороба, панкреатит, гепатит, гастрит (при підвищеній кислотності). Існує інформація, що куркума підвищує тонус матки, тому вагітним варто утриматися від її вживання. Необхідно також враховувати, що спеція куркума – досить сильний алерген. І хоча алергія на неї – явище нечасте, алергопроба необхідна як при зовнішньому (для шкіри і волосся) застосуванні, так і при внутрішньому. Тому денна доза, рекомендована більшістю фахівців, не повинна перевищувати 3 грами.

Коли ви спробуєте куркуму одного разу, ви переконаєтеся, що вона обов”язково має бути у вашій коробочці зі спеціями. А коли відправляєтеся в подорож чи на відпочинок не забудьте взяти її з собою. Не пожалкуєте!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *